Skip to main content

Miten päästä mukaan Googlen hakutuloksiin

Tiedätkö onko sivustosi mukana Googlen hakutuloksissa? Voit saada haun kautta ns. orgaanisia kävijöitä vain jos sivusi ovat haussa mukana. Kerron miten saat sen selville ja miten voit nopeuttaa prosessia mikäli et ole haussa mukana.

Kaikki liittyy indeksointiin

On tärkeää varmistaa, että verkkosivusi ovat kunnolla indeksoituja. Indeksointi on prosessi, jossa hakukoneet, kuten Google, lisäävät sivusi valtavaan tietokantaansa. Tietokanta on kuin kirjasto. Sinun verkkosivusi puolestaan on kuin kirja (joka koostuu sivuista), joka lisätään kirjaston kokoelmiin muiden kirjojen sekaan. Näistä Google luo sisällysluettelon eli indeksin. Googlen tulee kuitenkin ensin tunnustaa verkkosivusi olemassaolo. Ilman sitä olet näkymätön Googlelle, etkä näy hakutuloksissa, oli sisältösi kuinka mahtavaa tahansa.

Tarkista lähtötilanteesi

Kirjoita selaimesi hakukenttään site:nettisivusiURL

Esimerkiksi sivuston Satujen Lumo osoite on www.satujenlumo.net jolloin hakukenttään kirjoitetaan.

site:satujenlumo.net

Jos sivusi näkyy hakutuloksissa, se on todennäköisesti indeksoitu. Google ei aina näytä kaikkia indeksoituja sivuja tällä komennolla, ja se voi näyttää sivuja, joita ei ole indeksoitu lainkaan. Tutkitaan seuraavaksi tilannetta tarkemmin Googlen omilla työkaluilla.

Google Search Console

Voit tarkemmin käydä läpi ja ehdottaa sivuja indeksoitavaksi Google Search Console verkkopalvelulla. Muitakin palveluita on olemassa, mutta Googlen oma palvelu on luotettavin. Ulkopuolisten tarjoamien palveluluiden tulokset ovat aina arvioita eivätkä välttämättä ole ajan tasalla.

Palvelu mahdollistaa mm.

  • Indeksoinnin tilan tarkistamisen
  • Hakukyselyiden seuraamisen
  • Korjaamista vaativien indeksointivirheiden tarkistamisen
  • Verkkosivustojen näkyvyyden optimoinnin

Google Search Console kertoo kuinka monta kertaa hakusanalla “punahilkka” tai “kolme pientä porsasta” on näytetty tuloksissa, ja kuinka niistä on siirrytty sivuille.

Tarkista sivusi Google Search Consolissa

Kirjoita “Inspect any URL” kenttää osoite joka johtaa sivuillesi. Kannattaa käydä kaikki tärkeät sivut yksitellen läpi ja varmistaa, että ne ovat haussa mukana.

Tulokset ilmoittavat, onko sivu Googlella vai ei. Satujen Lumo sivuston kohdalla kenttään laitetaan esimerkiksi: https://satujenlumo.net/Punahilkka.php

Näin saadaan kyseisen sivun status. “URL is not on Google” tarkoittaa, ettei sivua ole indeksoitu. Sen sijaan, “URL is on Google” kertoo että sivu on indeksoitu. Valitsemalla Indexing > Pages voit tarkistaa kokonaiskuvan kaikista sivuistasi.

Mitä tehdä jos ei ole mukana haussa?

Mikäli saat tulokseksi “URL is not on Google” ja haluat sivun mukaan niin tarkista mitä Google Search Console kertoo.

Käydään läpi tarvittavia toimenpiteitä.

  1. Nettisivulla tulisi olla sivukartta. Sivukartta (sitemap) on XML-tiedosto, joka sisältää sivuston kaikki tärkeät URL-osoitteet ja niiden liittyvät metatiedot. Se toimii opastimena hakukoneille ja auttaa niitä indeksoimaan sivuston. Jos sivusi ei ole mukana sivukartassa, lisää se. Sivukartat auttavat Googlea löytämään ja ymmärtämään sisältöäsi.
  2. Tarkista robots.txt -tiedostosi: Varmista, ettet ole estänyt Googlen hakurobotteja indeksoimasta sivuasi. Jos et tiedä mikä robots.txt tiedosto on niin kyseessä on tiedosto, josta hakukone saa ohjeita sivuston sisällön tutkimisessa. Tämä sijoitetaan sivuston juureen.
  3. Tarkista meta-tagisi: Varmista, ettei sivullasi ole “noindex” -tagia. Tämä tagi kertoo hakukoneille, ettei sivua tule indeksoida.
  4. Kun yllä olevat asiat ovat kunnossa niin kirjoita jälleen Google Search Consolen “Inspect any URL” kenttää osoite joka johtaa sivuillesi. Ja sitten REQUEST INDEXING. Googlella voi kestää jonkin aikaa ennen kuin sivusi on lisätty hakuun, varsinkin jos kyseessä on uusi sivu, joten tarkista tilanne myöhemmin.

Mikäli sivusi ei edelleenkään ole mukana tarkista Google Search Consolista Indexing > Pages ja kohta “Why pages aren’t indexed”.

Google pyrkii indeksoimaan laadukasta ja ainutlaatuista sisältöä. Jos sivullasi on heikkolaatuista sisältöä voit saada “Currently not indexed” statuksen. Tämä tarkoittaa että Google on tietoinen sivusta, mutta ei halua sitä tässä kohtaa hakutuloksiinsa mukaan. Jos sivuillasi on päällekkäistä sisältöä eli identtisiä sivuja eri osoitteissa joutuu Google päättelemään mikä näistä on oikea sivu (canonicalization). Kanoninen URL on Googlen valitsema sivun URL, joka edustaa parhaiten joukkoa duplikaattisivuja.

Lopuksi

Jotta sivusto pääsee mukaan Google-hakuun ja saavuttaa parempia tuloksia hakutulossivuilla (SERP eli Search Engine Results Page), on useita keskeisiä tekijöitä, joita kannattaa ottaa huomioon. Näitä ovat laadukas ja relevantti sisältö, avainsanat, linkitys muilta sivuilta, mobiiliystävällisyys ja nopeat latausajat. Lisäksi kannattaa analysoida (esim. Google Analytics tai Matomo Analytics) ja päivittää sivustoa aktiivisesti jotta se pysyy relevanttina. Yhdessä kaikki tekijät muodostavat perustan sivustosi hakukonenäkyvyydelle. Google itse käyttää myös E-E-A-T käsitettä kuvaamaan hyvää hakutulosta, joka tulee sanoista Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness eli Kokemus, Asiantuntemus, Auktoriteetti ja Luotettavuus.

Search Console Insights

Kannattaa myös hyödyntää Googlen uuden Search Console Insights palvelun tulokset. Search Console Insights kertoo mm. parhaiten suoriutuvat sivusi, miten uudet sivut suoriutuvat, kuinka ihmiset ovat löytäneet sivuillesi, mitä ihmiset etsivät ja mitkä ulkopuoliset sivut ovat ohjanneet käyttäjiä sivuillesi. Kyseinen sivu myös hieman pelillistää koko prosessia. Tässä esimerkiksi Satujen Lumolle myönnetty tunnustus siitä, että sivustoon siirrytty yli 4500 kertaa Googlen haun kautta 28 päivän aikana. Orgaanisesti ja ilman maksullista mainontaa. Haun kautta tuleva liikenne on pitkällä tähtäimellä tasaisempaa, kuin maksullisen kampanjan mukana tuomat kävijämääräpiikit, jotka laskevat kampanjan loputtua. Onnea matkaan!